KPSS. Yüksek konsantrasyon ve düzenli çalışma gerektiren bu sınav, her aday için doluyken anneler için daha zorlu bir süreçtir. Peki bu süreci nasıl daha verimli hale getirebiliriz?
Evlenmiş, çoluk çocuk sahibi olmuş bile olsa; her kadının ekonomik özgürlüğe sahip olması gerekir. Bu amaçla bir iş sahibi olmanın yollarından biridir KPSS. Yüksek konsantrasyon ve düzenli çalışma gerektiren bu sınav, her aday için doluyken anneler için daha zorlu bir süreçtir. Peki bu süreci nasıl daha verimli hale getirebiliriz?
Hamilelik dönemi, anne adayının tüm hayat standartlarının değiştiği bambaşka bir dönemdir. Dünyaya yeni bir bebek getirecek olan anne adayı, eski dönemde sevdiği, sevmediği, yaptığı, kaçındığı vs. her şeyin, yani tüm yaşam şeklinin başkalaşım sürecine girer. Bu durum ruh halini de fazlasıyla etkiler. Duygusal iniş çıkışlar, ruhsal çöküntü, sürekli yorgunluk hissi ve odaklanma sorunu yüzünden sınav programına uyum sağlamakta zorlanabilir. Adayın öncelikle yapması gereken şey stresten uzak durmaktır. Stres normal bir memur adayını bile fazlasıyla etkilerken, hamile bayanı daha çok etkiler. Üstelik yaşadığı stres, bebek için de olumsuz olacaktır. Anne adayı, kendini fazla yormayacak bir çalışma planı hazırlamalıdır. Öncelikle yemek ve uyku saatlerini belirlemeli, geriye kalan süre için de saat başı veya yarım saate bir molla süreleri oluşturmalıdır. Böylelikle vücudu ve zihni dinlenmiş olur, kendini de fazla zorlamaz. Unutulmamalıdır ki hamilelik, hastalık değildir. Kendine dikkat eden ve stresten uzak duran bir anne adayı, KPSS ‘nin de üstesinden rahatlıkla gelebilir.
Evin neşesi olan bebekler, ilk 0-3 sene boyunca annelerin daimi efendisidir. Her açıdan korunmaya muhtaç olan minikleri ilgisiz bırakamayan anne-köleler sınavla alakadar olmayı yavrularına ihanet olarak görebilirler. Fakat daha geniş açıdan düşünüldüğünde, çocuklarına daha iyi bir yaşam sunabilmek için sınavla da ilgilenmek zorundadırlar. Bu durumda orta yolu bulabilmek, hem bebekle hem de sınavla yeterince ilgilenebilmek için, bebeğin uyku ve bireysel oyun saatleri değerlendirilebilir. Uyku saati düzenli ise bu süreler için program hazırlanır. Düzenli değilse, program yapmak yerine doğaçlama çalışmak daha mantıklı olacaktır. Eğer bu süreler verimli bir şekilde değerlendirilirse aday rahatlıkla sınava girer ve başarıyı yakalar. Annenin dahil olmak zorunda olmadığı oyun süreleri de çalışmak için ideal fırsatlardandır. Oyun halısı, puzzle, eşleştirme kartları gibi materyallerle çocuk ilgilenirken; anne de yanında hem ders çalışır, hem de göz kontrolü ile çocuğunu takip edebilir. KPSS ne kadar zorlu bir süreç olursa olsun, ümidini ve hayalini canlı tutan bir kişi rahatlıkla sınavın üstesinden gelebilir. Önemli olan engellerde pes etmemek ve olumsuz olan her şeye göz kapatmaktır.